Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Těsto je základem každého pečiva. Společnou surovinou pro výrobu většiny těst je mouka různých hrubostí a typů. Těsta v základu dělíme na sladká a slaná. V závislosti na druhu těsta jsou do něj přidávány další ingredience. Pro žádoucí vyběhnutí, tedy ději, kdy těsto získává větší objem a stává se vláčnější, se nejčastěji používají kvasnice, kypřící prášek nebo kvásek.

1 Citovat

Včera návrat z Dublinu.

Ve Vídni na letišti ryanair nic nekontroloval, pouze se zeptali jestli máme očkování, ale ani nechtěli vidět certifikát. V Irsku nechtěl vidět nikdo nic. 

V MHD se nosí roušky, ale jinak to nikdo moc neřeší. V Temple Baru bylo totálně narváno a všichni bez náhubku. 

Cestou zpět nikdo nic nekontroloval, ve Vídni jsme řekli že tranzitujeme do ČR, to jim stačilo.

0 Citovat

Neapol. V patek rano odlet z Prahy, kontrola covid pasu a italskeho prijezdoveho formulare. V Neapoli bez kontrol.

Navrat dnes rano do Prahy - v Neapoli jeste pred security se prochazelo mistem, kde vsem cestujicim do vsech destinaci kontrolovali covid pas. U gatu uz jen letenka a OP. V Praze nic.

V Neapoli vstup do pamatek pouze na predem zakoupene vstupenky online. To same na Vesuv, kam jsem se, nemaje o tom potuchy, skrabal pesky 13 km od pobrezi z Ercolana, mam rad takove vyzvy. Pak jsem zjistil, ze musim mit tu online vstupenku, navic na konkretni cas, sla ale zakoupit i pod vrcholem naskenovanim QR kodu, ale tam mi nefungoval internet, nakonec mi jini turiste vstupenku jejich mobilem koupili a ja jim dal hotovost. Krome toho u vstupu na Vesuv kontrolovali i covid pas, nechapu... Diky temto vstupenkam online a na rezervovany cas tam udrzuji nizkou kapacitu turistu, takze tech bylo pomalu.

Rousky v Neapoli tak jako vsude jinde na mych cestach - v centru je nosi vice lidi (ale zdaleka ne vsichni dusledne, nekdo vubec), dal od centra mene lidi.

1 Citovat

Covid - dotaz FRANCIE

Ahoj!

Nemáte někdo prosím zkušenost s letem přes Francii? Dočetl jsem se, že by mělo stačit potvrzení o prodělaném covidu, ale přiznám se, že ty informace se trochu liší na různých webech. Je k tomu i nutný AG/PCR test nebo stačí jen prodělaný covid?

Díky moc.
Martin

0 Citovat

suomi.finland - zajímá mě ten odlet z italského letiště .. na mzv poměrně pečlivě sleduji podmínky, nově tam teď od víkendu přibylo právě varování, že pro vstup na letiště při odletu může být vyžadován test namátkově i u těch, kteří mají EU certifikát do 6ti měsíců .. budeme mít i po třetí dávce, přijde mi to už trošku přitažené za vlasy, tak by mě zajímalo, jak je to v praxi .. případně i pokud má čerstvé info i někdo jiný, prosím podělte se

0 Citovat

No ja nemam ani jednu davku, neockovan, ale mam certifikat po prodelanem covidu. Ze se neco ted od vikendu zprisnilo, to jsem pred cestou uz necetl. Naopak kdyz jsem byl v Italii na Vanoce, bylo to horsi, to museli mit vsichni jeste i test, i ockovani. Ted naopak od nedavne doby Italove od toho vyzadovani testu od ockovanych / po nemoci upustili.

Ted jsem kouknul na ty stranky mzv, jak pises, ale tam to pisou o cerifikatech starsich 6 mesicu. A ty jsi psala do 6 mesicu, tak tech se to netyka, ty jsou v pohode.

A ty namatkove testy - to podle mne realne nehrozi. To se uvadi u plno zemi moznost namatkovych testu a nikdy jsem se s tim nesetkal a to cestuji 2 az 3 vikendy v mesici...

1 Citovat

Kde se kontroluje při cestování výsledek testu? U Check-inu nebo při boardingu?

0 Citovat

Za mě, kontrola testu, nebo očkování, vždy u check-in. 

0 Citovat

děkuji za reakci :-) .. já vycházela z věty na mzv : " POZOR: Pro vstup na letiště při odletu ze země může být vyžadován negativní test (antigennní 48h, PCR 72h). Testy mohou být vyžadovány namátkově i u cestujících, kteří mají EU certifikát do 6 měsíců ".  ... tedy to chápu, že i s platným certifikátem po mě test můžou chtít .. u ostatních zemí, kam se letos chystám mi podmínky popsané na mvz tak nepřehledné nepřijdou, takže v těch mnoha odstavcích už možná vidím i něco, co tam není :-)

Jak ale píšeš, do nedávna chtěli k očkování ještě test, ty podmínky se tam mění vcelku často, letíme v půlce března, je mi jasné, že všechno může být ještě jinak, ale zajímají mě právě hlavně osobní zkušenosti, tedy díky za ně !

0 Citovat

Nikaragua.....nadherny Corn islandy.....karibik za par penez,levny pivo,neskutecny plaze bez turistu a desitky baru,kde se potkas leda s mistnakem,vyborny morsky potvory.....jen s PCR,bez rousek

0 Citovat

mar.kupka napsal(a):

Kde se kontroluje při cestování výsledek testu? U Check-inu nebo při boardingu?

Pokud není povinný check-in, může to být i při boardingu. Ti, co jsou zkontrolovaní na check-inu dostanou lístek, ktery ukážou při boardingu. U Easyjet v Berlíně cestou do Egypta byla kontrola očkování nebo testu až tam, i když jsem na check-in šel (když kvůli změně letadla poslali zprávu, že je třeba nový, což nakonec nebyl).

0 Citovat

bob1477 napsal(a):

Nikaragua.....nadherny Corn islandy.....karibik za par penez,levny pivo,neskutecny plaze bez turistu a desitky baru,kde se potkas leda s mistnakem,vyborny morsky potvory.....jen s PCR,bez rousek

To věřím, že to tam je krásné a bez turistů, ale k nákladům je třeba připočítat asi min. 6600 Kč na zpáteční letenku z Managuy. Po zemi a vodě je to dost komplikované a náročné, co jsem si teď přečetl.

Je to jen 150 km od San Andresu, kde byl před pár dny Niemandos a kvůli větru a vlnám ani nešnorchloval. Tam tolik nefouká?

0 Citovat

mam more casu,prijel sem busem z Kostariky a zatim sem byl San Juan del Sur,Ometepe,Masaya.......nastesti ze na pevnine dost fouka,jinak by ten hic nesel vydrzet......8h busem z Managui a 6h lodi /2x tydne/ z Bluefieds na ostrovy......na strane k pevnine vubec nefouka,sou tam nej plaze,na protejsi dost fouka,zase sou tam vlny....pivo do 30kc

3 Citovat

8 plus 6 hodin není žádná hrůza. 30 Kč za pivo je fajn, ale spíš jde o to, jestli se to dá pít.

Edit: Ostrovy ale vypadají zajímavě. Kdyby byla nějaká akce do Nikaragui, tak vím kde zakempovat. Dík za tip.

0 Citovat

Pro cestovatele zvyklé na nepohodlí ok, ale pro většinu by tento 2 roky starý popis cesty moc lákavý nebyl:

https://diytravelhq.com/corn-isl...ut-flying/

Píši tam i o nutnosti lodě po busu a teprve pak trajekt. Ten jezdil před covidem 1x týdně a asi i jiný nespolehlivý, což je ok pro toho, kdo má moře času.

Pokud nejsou dobré podmínky, vypadá to na trajektu takto:

The seas were very rough the day we went & you really want to be inside even if you are sitting on the ground.

Many people got drenched just as we were entering the open ocean. Others were severely sunburned on the return...

It was awful! I mean really awful! It is a very painful 6.5 hours & not a pleasant experience with rough seas even with anti-nausea sea-bands.

Getting to Little Corn Island by ferry is not for the faint-hearted!

Probably half the boat was puking, including me. Sheena just happens to be tougher in this regard. Either way, the smell combined with the sounds is not fun.

The boat is not that comfortable to begin with, but it was made even worse with people sprawled out on seats & the floor trying to get comfortable.

They give you bags to puke into, but anything on the ground is covered with slime by the time you arrive at Big Corn Island!

0 Citovat

No to je jen dobře. Proto nejsou podobné ostrovy ještě turistické peklo. Já osobně podobné cestopisy beru s velkou rezervou. Samozřejmě, mohli mít smůlu a byly obrovské vlny. Ale že by trajekt sebou tak házel pokaždé je dost nepravděpodobné :-). Já když jel z Playa Blancy speed boatem min týden, tak taky dva pasažéři blinkali a mokří byli úplně všichni a myslel jsem, že se loď rozpullí vejpůl :-). Taky jsem četl, že to je hrozný zážitek a pro slabší povahy hrůza. Kdysi jsem se málem potopil u pobřeží Sumbawy. Tehdy byla taková bouře, že blili členové posádky. Ale na trajektu jsem něco podobného ještě nezažil a že už jsem jich pár využil.  Takže podobný jeden cestopis neříká o skutečnosti zhola nic. A divím se Libore, že ty mu přikládáš nějakou váhu. Smůlu můžeš mít všude na světě a změkčilých lidí co cestují a pak o tom zasvěceně píší, je bohužel čím dál víc.

2 Citovat

Mě zas tito nepřipadají tak změkčilí, ale problém u té cesty vidím u většiny v časové náročnosti a nutnosti návaznosti, když to jede 1x týdně. V rámci delší cesty klidně, ale při 2týdenní dovolené bych se tam asi nehnal s oběma cestami trajektem.

0 Citovat

Jasně jednou týdně je k ničemu, ale to bylo asi v době Covidu. Teď píše chlapec dvakrát týdně a to už se dá.

0 Citovat

Na webu aerolinky je zpáteční letenka z Managuy za nějakých $182, případně za $116 z Bluefields. To není tak hrozný.

0 Citovat

To je úplně v pohodě řekl bych.

0 Citovat

Ja se mrknul jen na skyscanner na par datumu v unoru a breznu.

Bylo to napsane tesne pred covidem, ale psali o 2 trajektech, z nichz druhy je nespolehlivy nebo co.

0 Citovat

Létá tam La Costeña a ty ceny jsou cca jak uváděl mxp. Ta blicí loď je moje noční můra, zejména ta slizem pokrytá podlaha;-)

0 Citovat

Londýn - Katowice (dále tranzit autem do Ostravy). V Londýně nekontrolovali vůbec nic, jen pas a letenku. Po příletu do Katowic, chtěla nekompromisně negativní test a příjezdový formulář. (Jsem očkovaná.) Tranzit ji vůbec nezajímal.

Ostrava - Londýn. V Ostravě chtěla vidět anglický příjezdový formulář, pas a letenku. V Londýně, jen oskenovat pas na e-gate. Musela jsem si koupit day 2 antigenní test za 5liber z VivoClinic. Od 11.2. už povinnost day 2 testu pro očkované neplatí. 

0 Citovat

Jako ještě před rokem si myslím ta cesta byla zajímavější..... Z Managui do El Rama za 6h a pak lodi po řece a ve středu jezdi trajekt na Big corn a ve čtvrtek zpět..... Dobrý je teď že jezdí i noční bus a lod středa sobota, resp čtvrtek nedele.... Na hranicích jen PČR, měl sem v češtině bez QR kodu a v poho.... Jen mě kurvy zabavily dron

 

0 Citovat

Popluješ i na ten druhý menši ostrov? Je tam nějaké  pravidelné spojení, nebo musíš domluvit dopravu sólo? Díky. Nějak se  mi to zalíbilo. Do Nikaraqui sem tam nějaká akce je a tyto ostrovy vypadají fajn. Jsem týden doma a už bych zase někam letěl :-)

0